Blog: Perfect is saai

Van fouten leer je.

geschreven door

Marsha Scholten-Meijer

Coach, Trainer, Mediator

Alle berichten

July 7, 2021

Perfect is saai.

Ik zag mezelf lange tijd als perfectionist. Merkte vervolgens op dat ik vele dingen bij lange na niet perfect uitvoerde en vond mijzelf daarom een erg matige perfectionist. Ingewikkelde zelfreflectie wel.

Dit ben ik gaan onderzoeken en ik ben tot een aantal antwoorden gekomen.
Ja, ik leg de lat graag hoog. Ja, ik wil graag heel goed zijn in wat ik doe. Ja, ik vind het helaas belangrijk wat anderen ervan vinden (nog wel en wordt aan gewerkt).
En ook NEE, ik heb helemaal geen zin om overal perfect in te zijn. Perfect is niet haalbaar en lekker nutteloos ook.

Op social media zag ik bij Charlotte van ‘t Wout voorbij komen: perfect is saai.
Deze bleef hangen! En deze uitspraak helpt mij om van de overtuiging af te komen dat ik een perfectionist ben. Als ik mijzelf als perfectionist blijf bestempelen, kom ik er nooit vanaf.

Dus nu oefen ik hier al een hele tijd mee. Natuurlijk maak ik niet bewust fouten. Wel ben ik een soort van tevreden als ik bij 80% stop.

Wellicht herkenbaar voor mensen. Clubje oprichten? Clubje voor ex-perfectionisten die samen afkicken en elkaar aanmoedigen om foutjes te maken. Met een zesjes-cultuur en heel veel lol.

Of ik word jouw imperfecte coach. Samen onderzoeken we dan waar jouw perfectionisme vandaan komt en of het je nog verder helpt. Op welke vlak zou je kunnen beginnen met de lat wat minder hoog leggen? Ik help je graag om foutjes te maken.

Leestip: De moed van imperfectie van Brené Brown



verder lezen
Case: Traject coaching en training bij een transportbedrijf
Doel: verbeteren communicatie, assertiviteit, handvaten bij piekeren.
July 7, 2021
Case: mediationtraject bij zorgorganisatie
Mediation bij arbeidsconflict
July 7, 2021